09/05/2011
Δημοσιογραφική Διάσκεψη Παγκύπριας Ημέρας ΔιατροφήςΣτις 09 Μαΐου 2011, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και του Ιδρύματος ΜΑΖΙ, ίδρυμα ενημέρωσης για πρόληψη διατροφικών διαταραχών. Το θέμα που έχει επιλεγεί για την εν λόγω ημέρα είναι «σέβομαι και αγαπώ το σώμα μου: θετική εικόνα σώματος», η υποκειμενική εικόνα της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου που καθιερώνεται από την αυτοπαρατήρηση και από τις αντιδράσεις των άλλων. «Μια αρνητική ή διαταραγμένη εικόνα σώματος, έχει ως αποτέλεσμα έντονο στρες και δυσκολίες αποδοχής του εαυτού, άσχετα με την πραγματικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Χρήστος Πατσαλίδης, Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πατσαλίδης τόνισε την ανάγκη πρόληψης σε όλους τους τομείς των διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η παχυσαρκία έχει εδραιωθεί ως κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας, ενώ ταυτόχρονα οι διατροφικές διαταραχές εξαπλώνονται εντός την κυπριακής κοινωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 60% περίπου των θανάτων οφείλεται στις ασθένειες του πολιτισμού, την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, την υπέρταση, το διαβήτη και την παχυσαρκία. Οι μελέτες αναφορικά με την παχυσαρκία και τον κυπριακό πληθυσμό δείχνουν πως το 36,1% των Κυπρίων είναι υπέρβαροι ενώ το 27,8 είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, η παιδική παχυσαρκία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς «σχεδόν το 50% των παιδιών μας είναι παχύσαρκα και αυτοί είναι οι αυριανοί ενήλικες».
Ο κ. Πατσαλίδης συνέχισε παρουσιάζοντας το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών (νευρογενούς ανορεξίας και νευρογενούς βουλιμίας), και τα ανησυχητικά δεδομένα της ερευνάς του προγράμματος υγείας Παιδιού (2002). Η έρευνα δείχνει πως 26% των κοριτσιών και 13% των αγοριών ανήκουν στην ομάδα ψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν συμπτώματα ανορεξίας και βουλιμίας. «Επίσης, οι αριθμοί έδειξαν ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας είναι 0,78% στα κορίτσια και 0,15% στα αγόρια, αριθμοί που φτάνουν τα επίπεδα χωρών της περιοχής όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών». Οι προαναφερόμενοι αριθμοί καθώς και η αυξητική τους τάση πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία. Ο Υπουργός Υγείας επεκτάθηκε και στα προγράμματα που έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία, σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με την κα Ελένη Ανδρέου, πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου καθώς και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος ΜΑΖΙ, οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται άμεσα με την εικόνα του σώματος. Η δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια παγκοσμίως επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των ατόμων. Η εν λόγω δυσαρέσκεια είναι αυξημένη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης ανέφερε ότι: «σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του Ιδρύματος Υγείας του Παιδιού, η συχνότητα της νευρογενούς ανορεξίας υπολογίζεται σε 0,5% - 1% και για τη βουλιμία 1% - 3%. Στους αθλητές το ποσοστό ανεβαίνει στο 6% - 8%. Αν και δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτά κριτήρια για υποκλινικές μορφές διατροφικών διαταραχών, διάφορες μελέτες τις ανεβάζουν σε ποσοστό 1,3% έως 15% σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 – 24 χρονών. Η νευρογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία προσβάλλουν μεταξύ 1% - 10% των έφηβων γυναικών και γυναίκες φοιτητικής ηλικίας. Στα αγόρια οι διαταραχές αυτές είναι λιγότερο συχνές και οι έφηβοι ενδιαφέρονται να αυξήσουν συνήθως τη μυϊκή μάζα τους και λιγότερο τους ενδιαφέρει η εμφάνιση πλην όμως των παχύσαρκων αγοριών, που εκεί η αυτοεκτίμηση και το ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση είναι σαφώς επηρεασμένη». Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του προβλήματος είναι πολλοί και σχετίζονται με διαφορετικούς φορείς και για το λόγο αυτό για την ορθή αντιμετώπιση του χρειάζεται μια πολυθεματική ομάδα επιστημόνων, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και των ΜΜΕ, οι οποίοι πρέπει να προβάλλουν ορθά πρότυπα ομορφιάς.
Η κα Ανδρέου αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξήχθη στο Γυμνάσιο Λατσιών με θέμα «Αγάπα το σώμα σου», με δείγμα 530 παιδιά ηλικίας 12 – 16 ετών. Βάσει του διατροφικού ερωτηματολογίου τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
- 4,3% διατροφική διαταραχή είναι πολύ πιθανή
- 14,9% διατροφική διαταραχή είναι πιθανή
- 80,8% διατροφική διαταραχή απίθανη.
Επίσης διαπιστώθηκε πως 11,6% των παιδιών είναι υπέρβαρα και 9,2% παχύσαρκα. Η εν λόγω έρευνα έγινε με πρωτοβουλία ομάδας καθηγητών και του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και του Ιδρύματος ΜΑΖΙ.
Η διάσκεψη έκλεισε με το χαιρετισμό του προέδρου του Ιδρύματος ΜΑΖΙ, κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση του Ιδρύματος για δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου για αποθεραπεία ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.