Τι είναι η νευρική ανορεξία
Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχοπαθολογική κατάσταση που συνήθως επηρεάζει κορίτσια της εφηβικής ηλικίας και κύρια χαρακτηριστικά της είναι η εμμονή που έχουν τα άτομα αυτά με το σώμα τους και την επιθυμία τους για σημαντική μείωση του βάρους τους όταν ακόμα αυτό είναι κάτω από το κανονικό.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διατροφική διαταραχή της σημερινής εποχής που, αν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να αποβεί μοιραία για το άτομο αφού διαταράζει τη φυσική και πνευματική υγεία του.
Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΦΟΒΟ του πάχους και εκδηλώνεται με την ψυχαναγκαστική άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή.
Το άτομο με νευρική ανορεξία ακολουθεί αυστηρές δίαιτες, παραλείπει γεύματα και κάνει εξαντλητική γυμναστική ,προκαλεί τον εμετό και χρησιμοποιεί διουρητικά και καθαρτικά με μοναδικό στόχο την απώλεια θερμίδων.
Παράγοντες/αίτια που συμβάλουν στην εμφάνιση της ανορεξίας.
Τα άτομα με ανορεξία συχνά διακατέχονται από άγχος, στρες ,πίεση και εντάσεις. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νοιώθουν ανασφάλεια και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο σε διάφορους τομείς της ζωής τους, έτσι θεωρούν ότι η αυστηρή δίαιτα και συνεπώς η σημαντική μείωση του βάρους είναι ένας τομέας που μπορούν εύκολα να ελέγξουν και γίνεται ο κυρίαρχος στοχος της ζωής τους και η λύση στα διάφορα προβλήματα τους.
Υπάρχουν ενδείξεις οι τα άτομα που αναπτύσσουν ανορεξία ,έχουν γονείς πολύ αυστηρούς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ανεξαρτοποιηθούν και ασκούν υπερβολικό έλεγχο και έχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτούς ακόμη και όταν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προσδοκίες. Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να εκφραστούν ελεύθερα και με αυτό τον τρόπο ο έφηβος νοιώθει ότι δεν έχει κανένα έλεγχο και προσπαθεί να ελέγξει αυτό που μπορεί ,που στη περίπτωση αυτή γίνεται το σώμα του μέσω της εξαντλητικής δίαιτας.
Η ψυχογενής Ανορεξία μπορεί να συμβεί και όταν συμβαίνουν κάποιες ξαφνικές αλλαγές στην ζωή του ατόμου που απαιτούν πολλές και καινούργιες απαιτήσεις που το άτομο πιστεύει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να ελέγξει τη συμπεριφορά και το περιβάλλον τους. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικές, όπως ο θάνατος κάποιου συγγενικού προσώπου, άλλα μπορεί να είναι και κάτι ευχάριστο που το άτομο αυτό να μην μπορεί να προσαρμοστεί.
Οι τύποι της ανορεξίας
Διακρίνουμε δυο τύπους ψυχογενούς Ανορεξίας οι οποίοι είναι η ανορεξία στερητικού τύπου και η ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου, και οι δύο τύποι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και επιφέρουν πολύ σοβαρές ψυχοσωματικές ασθένειες.
Η ανορεξία στερητικού τύπου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανορεξίας ο οποίος σύμφωνα με έρευνες αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες οι οποίες ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, παραλείπουν γεύματα, χρησιμοποιούν διάφορα συμπληρώματα με στόχο την απώλεια βάρους και γυμνάζονται έντονα. Επίσης, το άτομο έχει συνεχή ενασχόληση με το φαγητό και τον έλεγχο των θερμίδων στα διάφορα προϊόντα ώστε να βρει αυτά με τις ελάχιστες θερμίδες, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα καταναλώσει. Επιπλέον, τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι το σώμα τους έχει επιπλέον κιλά, παρόλο που το βάρος τους είναι πιο χαμηλό από τα κανονικά επίπεδα.
Η ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας. Με άλλα λόγια το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξαιτίας αυτού αισθάνεται ενοχές και καταφεύγει στην κατάχρηση διουρητικών και καθαρτικών, αυτοπροκαλούμενων εμετών με αποτέλεσμα την διατήρηση του σωματικού βάρους. Τα άτομα με ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου χαρακτηρίζονται από κατάθλιψη και ενοχές, είναι εξωστρεφείς κα αγχώδεις.
Επιπλοκές ανορεξίας
Η ψυχογενής ανορεξία επιφέρει σωματικές και ψυχικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Οι κύριες σωματικές συνέπειες σχετίζονται με τον υποσιτισμό, στον οποίο το σώμα πέφτει σε "χειμερία νάρκη" και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, ζάλη, καρδιακές αρρυθμίες, ατροφία του εγκεφάλου με συνέπειες την δυσκολία στη συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη, εκνευρισμός, κατάθλιψη, μυοπάθεια, δυσκοιλιότητα, αμηνόρροια, αναστολή της αύξησης του ύψους στην εφηβική ηλικία και εμφάνιση πρώιμης οστεοπόρωσης. Oι ψυχικές συνέπειες αφορούν κυρίως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές της προσωπικότητας. Η κυριότερη και σοβαρότερη συνέπεια της ψυχογενούς ανορεξίας είναι ο θάνατος που πολύ πιθανόν να προέλθει είτε από τις καρδιολογικές επιπλοκές του υποσιτισμού, ή μπορεί να οφείλεται σε αυτοκτονία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω η ψυχογενής ανορεξία κατατάσσεται στις πλέον πιο επικίνδυνες ψυχικές διαταραχές. Από τους ασθενείς που θα επιβιώσουν περίπου οι μισοί θα αναρρώσουν πλήρως, στο 30% η νόσος παρουσιάζει υποτροπές, ενώ στο 20% μεταπίπτει σε χρόνια.
H ανορεξία, όπως και άλλες διατροφικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμη αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Για την θεραπεία της απαιτείται η συνεργασία μιας ομάδας ανθρώπων όπως ψυχολόγου, κλινικού διαιτολόγου και φυσικά την συνεργασία και συγκατάθεση του ίδιου του ασθενούς.
References
• ΜΑΖΙ. (2010).Ανδρέα και Μαρίας Ζορμπά Ίδρυμα. Διατροφικές διαταραχές της εποχής μας.
• ΜΑΖΙ.(2010).Ανδρέα και Μαρίας Ζορμπά Ίδρυμα. Ίδρυμα Διατροφικών Διαταραχών. Accessed 20 December from, http://www.mazi.org.cy
• ABC. (2008).Anorexia bulimia care. What is anorexia? Accessed 20 December 2011 from, http://www.anorexiabulimiacare.co.uk/
• Παπανικολάου, Γ. (2005), Σύγχρονη Διατροφή & Διαιτολόγια, Έκτη έκδοση, Αθήνα: Εκδόσεις Θυμάρι.
• Ανορεξία . (2009, Σεπτέμβριος 16). Γενάρης 22, 2012, from Google: http://b-eating.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=45&catid=45&Itemid=69
• Γονιδάκης, Φ. (2011, December 26). medNutrition. January 22, 2012, from Google: http://www.mednutrition.gr/psyhogenis-anorexia
Στέφανη Αγαθάγγελου
Διατροφολόγος, φοιτ. Διαιτολογίας
Σπύρος Σιαηλος
Φοιτ. Διαιτολογίας |